maanantai 16. heinäkuuta 2018

Pihasaunarakennuksen suunnittelua, osa 1

Pihaamme olen suunnitellut pihasaunarakennuksen, jossa on yhdistetty pihasauna ja oleskelutila. Kerrankin on rauhassa aikaa miettiä millainen ratkaisu lopulta olisi, koska tarkoituksena olisi toteuttaa rakennus vasta ensi vuonna. Toisaalta rakennus on luvitettu piirretyillä kuvilla niin muutokset vaativat käynnin kaupungintalolla. Päämitat rakennuksessa pysyy samana, mutta pulpettikaton suunta vaihtuu lupakuviin verrattuna. Tähän muutokseen vaikutti kesäkeittiön ja pergolan katon kaltevuussuunta. Se, kun löimme lukkoon vasta rakennelmaa rakentaessa. Katon muutoksen myötä piha sulkeutuu mukavammin pihamme suuntaan. Kattopinta-alaa tulee näkyviin vähän enemmän, mutta pieni kattokulma pitää sen hallinnassa. Pihasuunnitelmasta löytyy asemapiirros, josta näkee miten rakennukset pihassamme sijoittuu. 
 
Pihasaunarakennuksen pohjapiirros. Ei mittakaavassa.

Ajoittain olemme miettineet rakennuksen pohjaa ja pyöritelleet vaihtoehtoja. Suunnitteluvaiheessa saunaosio on tarkoituksella jätetty isoksi (8,5m²), koska saunassa tarkoitus mahtua myös peseytymään. Laudemalli on yksi syy, joka ajoi saunan koon ehkä vähän reiluksi peseytymismahdollisuuden lisäksi. Oleskelutila on riittävän kokoinen (12m²) oleskeluun ja yövieraiden yöpymiseen. Kalustuksella halutaan mahdollistaa näkymät pihan suuntaan.

Pihasaunarakennuksen muutosehdotuksia. Ei mittakaavassa.
 
Kuvassa näkyy pohdintoja mahdollisista muutoksista. Oleskelutilan käyntioveksi on mietitty myös ulkoliuku-ovea. Tämän hankinta ratkeaa varmasti tarjouskyselyjen perusteella, kallistutaanko kuitenkin perinteisempään ratkaisuun. Ulkoliuku-ovien hinnat ovat kuitenkin huomattavasti korkeammat kuin peruskäyntioven ja ikkunoiden. Rakennukseen olisi mahdollista mahduttaa pieni pukuhuone, kun saunan kokoa kutistaa. Mutta mikä olisi pukuhuoneen käyttötarve? Helpottaisikohan pukuhuone saunan talviajan käyttöä?
 
Pääsääntöisestihän rakennus on oman perheen käytössä ja vaatteiden vaihtaminen onnistuu myös vanhaan tapaan kodinhoitohuoneessa. Toisaalta ei tarvitsisi käyttää sisätiloja välttämättä ollenkaan, jos rakennuksessa olisi pukuhuone. Vierastan ajatusta siitä, että oleskelutilaa käytettäisiin vaatteiden vaihtamiseen, vaikka mahdollista sekin. Alkuperäisesti olen halunnut saunaan oman käyntioven pihan kautta, jotta uima-altaalta tullessa kaikki vedet eivät valu oleskelutilan lattialle ja eikä myöskään toiseen suuntaan kulkiessa. Tästä veden valumisesta on kokemusta jo nykyisen käytön perusteella kodinhoitohuoneen lattialla.
 
Vaihtoehtoisesti on mahdollista, että käynti olisi saunaan/pukuhuoneeseen oleskelutilan kautta. Tällöin voisi jättää saunan/pukuhuoneen ulko-oven pois ja sen tilalle saisi tilan levyisen matalan ikkunan, joka on ollut alun perin toiveissa. Oleskelutilaan oven lisäys aiheuttaisi sen, että sinne ei pystyisi enää kamiinaa sijoittamaan, ainakaan sille alkuperäisesti suunnitellulle paikalle.
 
Pukuhuoneen lisäyksen johdosta sauna pienenee, joka aiheuttaa mahdollisesti laudemallin muutoksen ja peseytymiselle ahtaamman tilan. Myös yhden oven hankinta tulisi lisää. Plussana olisi lämmitettävien kuutioiden määrän väheneminen. Saunan pienentyessä piipun paikka järkevöityisi, kun sen voisi sijoittaa keskemmälle kattoa.
 
Nyt kaipaankin käyttökokemuksia saman tyyppisistä komplekseista. Minkä kokoisia saunoja löytyy? Onko niissä peseytymismahdollisuus? Erityisesti kiinnostaa pukuhuone ratkaisut.
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti