sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Sisustussuunnittelijan työ. Osa 1: Sisustussuunnittelun osa-alueet


Mitä sisustussuunnittelija tekee? Mitä sisustussuunnitteluun sisältyy? Paljonko se maksaa? Yleisiä kysymyksiä ja aiheita joita sisustussuunnittelijalta usein kysytään. Tekstiä tulee sen verran enemmän, että jaan postauksen useampaan jaksoon. Näistäkin vielä pintaraapaisu, mutta näillä pääsee hyvään alkuun.

Monella saattaa olla sisustussuunnittelijan työstä mielikuva, että se on pelkkää sohvatyynyjen ja esineiden paikalleen asettelua. Todellisuudessa työhön sisältyy paljon muuta ja ollaan jo työn loppusuoralla, kun päästään sohvatyynyjä asettelemaan. Toisena ääripäänä saatetaan kuvitella, että suunnittelija päättää omin neuvoin millaiset tapetit tai laatat tilaan laitetaan. Sisustussuunnittelijan työnkuvaa ei voi kutistaa yhteen lauseeseen, joten haluankin avata jokaista työhön liittyvää osa-aluetta hiukan enemmän. Asioita avattu siltä pohjalta kuinka ne suunnittelijan työssä itse koen.

Sisustussuunnittelua voidaan hyödyntää niin pienemmissä kuin suuremmissakin ongelmakohdissa. Kyseessä voi olla esim. makuuhuoneen pintojen uusiminen, olohuoneen verhojen suunnittelu tai koko asunnon sisustussuunnitelma tilasuunnittelusta projektinhallintaan. Sisustussuunnittelijaan on hyvä olla yhteydessä heti remontin tai rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Silloin suunnittelija pystyy vielä antamaan ehdotuksia ennen isompien päätöksien lukkoon lyömistä. Sisustussuunnittelu lähtee liikkeelle kartoituskäynnillä jolloin käydään läpi asiakkaan toiveet, tarpeet, suunnittelutyön laajuus ja budjetti. Suunnittelutyössä on tehtävänä löytää asiakkaan kotiin sopivat ratkaisut ja asiakaslähtöisyys on työssä tärkeää. Suunnittelutyö on yhteistyötä asiakkaan ja suunnittelijan välillä, joten prosessin edetessä pidetään tiivistäkin yhteydenpitoa asiakkaan kanssa.

Usein ajatellaan, että miksi palkkaisin sisustussuunnittelijan? Osaanhan minä itsekin tapetit ja laatat kotiini valita – säästänhän siinäkin. Todellisuudessa sisustussuunnittelijan työn hinta voi mennä hukkaan yhdellä virhevalinnalla. Remonttti- ja rakentamisprojekteissa on paljon asioita huolehdittavana, joten suunnittelijaa käyttämällä voi jakaa työtaakkaansa ja varmistua siitä, että valintoja tulee mietittyä ammattilaisen avustuksella ja näin vältytään virhevalinnoilta.

Tilasuunnittelu

Uudiskohteissa tilasuunnittelu antaa hyvän perustan kaikelle muulle suunnittelutyölle. Hyvin suunnitelluilla tilaratkaisuilla parannetaan tilojen käytettävyyttä, viihtyisyyttä ja mukavuutta - helpottaa arjen toimia. Ei kannata pitkittää yhteydenottoa suunnittelijaan, sillä varhaisessa vaiheessa pystytään vielä vaikuttamaan seinien, vesi- ja viemärivetojen, takan, liesituulettimen yms. paikkoihin. Unohtamatta ikkunoiden ja ovien sijoittelua sekä kokoja. Erityisesti ensirakentajille voi tulla ikäviä yllätyksiä, kun rakennuksen seinät ovat pystyssä. Silloin muutosten tekeminen on kallista tai mahdotonta.

Remonttikohteessa rakenteet ovat jo olemassa ja saattavat rajoittaa suurempia muutostöitä niitä haluaville. Remonttikohteessa tilasuunnittelua lähestytään eri näkökulmasta kuin uudiskohdetta ja ollaan yhteydessä rakennusalan ammattilaisten kanssa, jos suunnitelmissa on esim. kaataa seiniä. Remonttikohteissa voidaan miettiä ylimääräisiksi jääneiden huoneiden käyttötarkoituksia sekä keskittyä olemassa oleviin ongelmakohtiin arjen toiminnoissa.

Itselleni on äärimmäisen tärkeää, että arki sujuu toiminnoiltaan jouhevasti eikä sen vuoksi tarvitse hampaitaan kiristellä - kiristellään niitä sitten muiden asioiden vuoksi :) Aina joudutaan tekemään kompromisseja, on sitten kyse uudis- tai remonttikohteesta. Näissä punnitaan eri vaihtoehdot ja pyritään mahdollisimman hyvään lopputulokseen. 

Erään koulutehtävän kalustettu ja väritetty pohjakuva.           
 
 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti