tiistai 17. marraskuuta 2015


Pintamateriaali -ja värisuunnittelu. Osa 2. Sisustussuunnittelun osa-alueet

Värisuunnittelun pohjana on asiakkaan omat värimieltymykset ja millaisen tunnelman asiakas tilaan haluaa. Väreillä onkin suuri vaikutus tilan tunnelmaan. Värejä suunniteltaessa pitää huomioida huoneen koko, ilmansuunta, valaistus, huoneen käyttötarkoitus ja huoneen muut värit. Suunnittelijan tehtävä on sovittaa kaikki valitut värit toisiinsa niin, että tilasta muodostuu kaunis ja harmoninen kokonaisuus. Värit sisustamisessa on laaja käsite, joten käsittelen niitä myöhemmin lisää väri -aiheisessa postauksessa.

Pintamateriaalisuunnittelu pitää sisällään käyttötarkoituksiin soveltuvien materiaalien valintaa seinä- ja kattopintoihin, lattioihin sekä muihin rakenteisiin. Pintamateriaalit pitää sisällään esim. tapetit, maalit, lattiamateriaalit, laatat, puupaneelit, sisustuspaneelit ja erikoispinnoitteet. Pintamateriaali valinnoissa huomioidaan tilan käyttötarkoitus – valitaan oikeanlaiset materiaalit oikeisiin tiloihin. Materiaalivalintoja tehdessä voidaan pitää pohjana värisuunnitelmaa, jonka avulla on hyvä etsiä haluttuun värimaailmaan vaihtoehtoja eri materiaaleista. Sopivilla väri- ja materiaaliyhdistelmillä luodaan tilaan toivottua tunnelmaa. Pintamateriaaleistakin luvassa lisää myöhemmin.
 
Alla kuva tunnelmataulusta, johon on tehty suunnitelma värien käytöstä, huoneen tyylistä ja tunnelmasta.
 
Kuvat: Pinterest/Jollyroom

Kiintokalustesuunnittelu

Kiintokalustesuunnittelu pitää sisällään keittiön, kylpyhuoneen, kodinhoitohuoneen, vaate- ja pukeutumistilojen kaapistoratkaisut. Suunnitteluun sisältyy kalusteiden pinta-ja materiaalivalinnat sekä toimintojen -ja säilytysratkaisujen suunnittelun. Remonttikohteissa suunnitteluun asettaa rajoituksia viemäri -ja sähkövedot, joten toimintojen puolesta ei aina pystytä ihmeitä tekemään. Sama tilanne tulee vastaan uudiskohteen suunnittelussa, jos kiintokalustesuunnittelu tehdään vasta lvi-ja sähkösuunnittelun/toteuttamisen jälkeen. Hyvissä ajoin liikkeellä ollessa pystytään vaikuttamaan keittiön malliin, kaapistojen leveyksiin ja toimintojen sijoitteluun. Usein pohjakuviin piirretään kiintokalusteet standardimitoituksen mukaan, mutta harvoin se nykyään vastaa käyttäjän tarpeita tai tukee tilan toimintoja.     

Pienen parin neliön keittiön suunnittelu vaatii usein suurempia ponnisteluja ja mielikuvitusta kuin viidentoista neliön kokoinen keittiö. Samat perustoiminnot täytyy saada sopimaan niin pienempään kuin suurempaan keittiöön. Perustoimintojen lisäksi pitää saada sopimaan taso- ja säilytystilaa. Pienissä tiloissa joudutaan yleensä hyödyntämään myös oleskelutiloja, jotta saadaan kaikki tarvittavat toiminnot mahtumaan.Ei mittakaavassa.


Irtokalustesuunnittelu 

Irtokalustesuunnittelu sisältää uusien ja vanhojen kalusteiden yhteensovittamista, sijoittelua ja uusien kalusteiden valintoja. Irtokalustesuunnittelussa ei uusita kaikkia kalusteita ellei asiakas niin halua. Aina uuteen asuntoon ei haluta viedä vanhoja kalusteita vaan asunto halutaan tietoisesti kalustaa uusilla. Yleensä suunnittelussa hyödynnetään vanhoja kalusteita ja niiden rinnalle voidaan tarpeen mukaan tehdä uusia kalustehankintoja. Kaiken ei aina tarvitse sopia yhteen, mutta suunnittelijan tehtävänä on yhteen sovittaa vanhat ja uudet kalusteet niin, että lopputulos on toiminnallinen sekä kodikas.

Huonekaluostoksia ei saisi tehdä hetken mielijohteesta ja niitä suunnittelematta. Huonekalulla pitäisi aina olla tarve ja tyyli. Ilman näitä kalusteella ei ole paikkaa eikä se ole linjassa muiden kalusteiden kanssa. Kalusteella ei ole tarvetta eikä se mahdu mihinkään. Näitä asioita miettimättä voi äkkiä tehdä hutiostoksen, ehkä vain siksi, että se oli kaunis ja vieläpä alennuksessa.

Se kolme metriä leveä divaanilla varustettu kulmasohva ei välttämättä näytä yhtä hyvältä ja sopivalta omassa olohuoneessa kuin se näyttää naapurin olohuoneessa. Ja värikin näyttää ihan erilaiselta. Tämä saattaa johtua siitä, että olohuoneenne on pienempi, tilassa on erilaiset kulkureitit ja valaistus. Virheostoksien välttämiseksi onkin hyvä piirtää kaluste pohjakuvaan (mittakaavassa), jotta voi varmistua kalusteen olevan sopivan kokoinen sille suunniteltuun paikkaan. Olohuoneen kalustaminen on hyvä aloittaa sohvan paikan suunnittelulla ja sen jälkeen vasta muuta kalusteet. Makuuhuoneeseen suunnittelemalla ensin sängyn paikan näkee paljonko tilaa jää muulle kalustukselle.

Ajanmittaan meille monesti kertyy huonekaluja ja tavaraa, joille ei ole mitään tarvetta tai tarkoitusta. Suunnittelijatkaan eivät ole taikureita, jotka taikasauvaa heilauttamalla saa kaikki sopimaan paikoilleen, jos niitä yksinkertaisesti on tilaan nähden liikaa. Jos tilassa kulkiessaan joutuu väistelemään huonekaluja niin kalustuksessa on jotain pielessä. Suunnittelijan yhtenä tehtävänä on auttaa karsimaan ylimääräisiä kalusteita, jotta tilasta saadaan avarampi ja toimivampi kokonaisuus.

Ei mittakaavassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti