tiistai 17. marraskuuta 2015


Pintamateriaali -ja värisuunnittelu. Osa 2. Sisustussuunnittelun osa-alueet

Värisuunnittelun pohjana on asiakkaan omat värimieltymykset ja millaisen tunnelman asiakas tilaan haluaa. Väreillä onkin suuri vaikutus tilan tunnelmaan. Värejä suunniteltaessa pitää huomioida huoneen koko, ilmansuunta, valaistus, huoneen käyttötarkoitus ja huoneen muut värit. Suunnittelijan tehtävä on sovittaa kaikki valitut värit toisiinsa niin, että tilasta muodostuu kaunis ja harmoninen kokonaisuus. Värit sisustamisessa on laaja käsite, joten käsittelen niitä myöhemmin lisää väri -aiheisessa postauksessa.

Pintamateriaalisuunnittelu pitää sisällään käyttötarkoituksiin soveltuvien materiaalien valintaa seinä- ja kattopintoihin, lattioihin sekä muihin rakenteisiin. Pintamateriaalit pitää sisällään esim. tapetit, maalit, lattiamateriaalit, laatat, puupaneelit, sisustuspaneelit ja erikoispinnoitteet. Pintamateriaali valinnoissa huomioidaan tilan käyttötarkoitus – valitaan oikeanlaiset materiaalit oikeisiin tiloihin. Materiaalivalintoja tehdessä voidaan pitää pohjana värisuunnitelmaa, jonka avulla on hyvä etsiä haluttuun värimaailmaan vaihtoehtoja eri materiaaleista. Sopivilla väri- ja materiaaliyhdistelmillä luodaan tilaan toivottua tunnelmaa. Pintamateriaaleistakin luvassa lisää myöhemmin.
 
Alla kuva tunnelmataulusta, johon on tehty suunnitelma värien käytöstä, huoneen tyylistä ja tunnelmasta.
 
Kuvat: Pinterest/Jollyroom

Kiintokalustesuunnittelu

Kiintokalustesuunnittelu pitää sisällään keittiön, kylpyhuoneen, kodinhoitohuoneen, vaate- ja pukeutumistilojen kaapistoratkaisut. Suunnitteluun sisältyy kalusteiden pinta-ja materiaalivalinnat sekä toimintojen -ja säilytysratkaisujen suunnittelun. Remonttikohteissa suunnitteluun asettaa rajoituksia viemäri -ja sähkövedot, joten toimintojen puolesta ei aina pystytä ihmeitä tekemään. Sama tilanne tulee vastaan uudiskohteen suunnittelussa, jos kiintokalustesuunnittelu tehdään vasta lvi-ja sähkösuunnittelun/toteuttamisen jälkeen. Hyvissä ajoin liikkeellä ollessa pystytään vaikuttamaan keittiön malliin, kaapistojen leveyksiin ja toimintojen sijoitteluun. Usein pohjakuviin piirretään kiintokalusteet standardimitoituksen mukaan, mutta harvoin se nykyään vastaa käyttäjän tarpeita tai tukee tilan toimintoja.     

Pienen parin neliön keittiön suunnittelu vaatii usein suurempia ponnisteluja ja mielikuvitusta kuin viidentoista neliön kokoinen keittiö. Samat perustoiminnot täytyy saada sopimaan niin pienempään kuin suurempaan keittiöön. Perustoimintojen lisäksi pitää saada sopimaan taso- ja säilytystilaa. Pienissä tiloissa joudutaan yleensä hyödyntämään myös oleskelutiloja, jotta saadaan kaikki tarvittavat toiminnot mahtumaan.



Ei mittakaavassa.


Irtokalustesuunnittelu 

Irtokalustesuunnittelu sisältää uusien ja vanhojen kalusteiden yhteensovittamista, sijoittelua ja uusien kalusteiden valintoja. Irtokalustesuunnittelussa ei uusita kaikkia kalusteita ellei asiakas niin halua. Aina uuteen asuntoon ei haluta viedä vanhoja kalusteita vaan asunto halutaan tietoisesti kalustaa uusilla. Yleensä suunnittelussa hyödynnetään vanhoja kalusteita ja niiden rinnalle voidaan tarpeen mukaan tehdä uusia kalustehankintoja. Kaiken ei aina tarvitse sopia yhteen, mutta suunnittelijan tehtävänä on yhteen sovittaa vanhat ja uudet kalusteet niin, että lopputulos on toiminnallinen sekä kodikas.

Huonekaluostoksia ei saisi tehdä hetken mielijohteesta ja niitä suunnittelematta. Huonekalulla pitäisi aina olla tarve ja tyyli. Ilman näitä kalusteella ei ole paikkaa eikä se ole linjassa muiden kalusteiden kanssa. Kalusteella ei ole tarvetta eikä se mahdu mihinkään. Näitä asioita miettimättä voi äkkiä tehdä hutiostoksen, ehkä vain siksi, että se oli kaunis ja vieläpä alennuksessa.

Se kolme metriä leveä divaanilla varustettu kulmasohva ei välttämättä näytä yhtä hyvältä ja sopivalta omassa olohuoneessa kuin se näyttää naapurin olohuoneessa. Ja värikin näyttää ihan erilaiselta. Tämä saattaa johtua siitä, että olohuoneenne on pienempi, tilassa on erilaiset kulkureitit ja valaistus. Virheostoksien välttämiseksi onkin hyvä piirtää kaluste pohjakuvaan (mittakaavassa), jotta voi varmistua kalusteen olevan sopivan kokoinen sille suunniteltuun paikkaan. Olohuoneen kalustaminen on hyvä aloittaa sohvan paikan suunnittelulla ja sen jälkeen vasta muuta kalusteet. Makuuhuoneeseen suunnittelemalla ensin sängyn paikan näkee paljonko tilaa jää muulle kalustukselle.

Ajanmittaan meille monesti kertyy huonekaluja ja tavaraa, joille ei ole mitään tarvetta tai tarkoitusta. Suunnittelijatkaan eivät ole taikureita, jotka taikasauvaa heilauttamalla saa kaikki sopimaan paikoilleen, jos niitä yksinkertaisesti on tilaan nähden liikaa. Jos tilassa kulkiessaan joutuu väistelemään huonekaluja niin kalustuksessa on jotain pielessä. Suunnittelijan yhtenä tehtävänä on auttaa karsimaan ylimääräisiä kalusteita, jotta tilasta saadaan avarampi ja toimivampi kokonaisuus.

Ei mittakaavassa.

sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Sisustussuunnittelijan työ. Osa 1: Sisustussuunnittelun osa-alueet


Mitä sisustussuunnittelija tekee? Mitä sisustussuunnitteluun sisältyy? Paljonko se maksaa? Yleisiä kysymyksiä ja aiheita joita sisustussuunnittelijalta usein kysytään. Tekstiä tulee sen verran enemmän, että jaan postauksen useampaan jaksoon. Näistäkin vielä pintaraapaisu, mutta näillä pääsee hyvään alkuun.

Monella saattaa olla sisustussuunnittelijan työstä mielikuva, että se on pelkkää sohvatyynyjen ja esineiden paikalleen asettelua. Todellisuudessa työhön sisältyy paljon muuta ja ollaan jo työn loppusuoralla, kun päästään sohvatyynyjä asettelemaan. Toisena ääripäänä saatetaan kuvitella, että suunnittelija päättää omin neuvoin millaiset tapetit tai laatat tilaan laitetaan. Sisustussuunnittelijan työnkuvaa ei voi kutistaa yhteen lauseeseen, joten haluankin avata jokaista työhön liittyvää osa-aluetta hiukan enemmän. Asioita avattu siltä pohjalta kuinka ne suunnittelijan työssä itse koen.

Sisustussuunnittelua voidaan hyödyntää niin pienemmissä kuin suuremmissakin ongelmakohdissa. Kyseessä voi olla esim. makuuhuoneen pintojen uusiminen, olohuoneen verhojen suunnittelu tai koko asunnon sisustussuunnitelma tilasuunnittelusta projektinhallintaan. Sisustussuunnittelijaan on hyvä olla yhteydessä heti remontin tai rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Silloin suunnittelija pystyy vielä antamaan ehdotuksia ennen isompien päätöksien lukkoon lyömistä. Sisustussuunnittelu lähtee liikkeelle kartoituskäynnillä jolloin käydään läpi asiakkaan toiveet, tarpeet, suunnittelutyön laajuus ja budjetti. Suunnittelutyössä on tehtävänä löytää asiakkaan kotiin sopivat ratkaisut ja asiakaslähtöisyys on työssä tärkeää. Suunnittelutyö on yhteistyötä asiakkaan ja suunnittelijan välillä, joten prosessin edetessä pidetään tiivistäkin yhteydenpitoa asiakkaan kanssa.

Usein ajatellaan, että miksi palkkaisin sisustussuunnittelijan? Osaanhan minä itsekin tapetit ja laatat kotiini valita – säästänhän siinäkin. Todellisuudessa sisustussuunnittelijan työn hinta voi mennä hukkaan yhdellä virhevalinnalla. Remonttti- ja rakentamisprojekteissa on paljon asioita huolehdittavana, joten suunnittelijaa käyttämällä voi jakaa työtaakkaansa ja varmistua siitä, että valintoja tulee mietittyä ammattilaisen avustuksella ja näin vältytään virhevalinnoilta.

Tilasuunnittelu

Uudiskohteissa tilasuunnittelu antaa hyvän perustan kaikelle muulle suunnittelutyölle. Hyvin suunnitelluilla tilaratkaisuilla parannetaan tilojen käytettävyyttä, viihtyisyyttä ja mukavuutta - helpottaa arjen toimia. Ei kannata pitkittää yhteydenottoa suunnittelijaan, sillä varhaisessa vaiheessa pystytään vielä vaikuttamaan seinien, vesi- ja viemärivetojen, takan, liesituulettimen yms. paikkoihin. Unohtamatta ikkunoiden ja ovien sijoittelua sekä kokoja. Erityisesti ensirakentajille voi tulla ikäviä yllätyksiä, kun rakennuksen seinät ovat pystyssä. Silloin muutosten tekeminen on kallista tai mahdotonta.

Remonttikohteessa rakenteet ovat jo olemassa ja saattavat rajoittaa suurempia muutostöitä niitä haluaville. Remonttikohteessa tilasuunnittelua lähestytään eri näkökulmasta kuin uudiskohdetta ja ollaan yhteydessä rakennusalan ammattilaisten kanssa, jos suunnitelmissa on esim. kaataa seiniä. Remonttikohteissa voidaan miettiä ylimääräisiksi jääneiden huoneiden käyttötarkoituksia sekä keskittyä olemassa oleviin ongelmakohtiin arjen toiminnoissa.

Itselleni on äärimmäisen tärkeää, että arki sujuu toiminnoiltaan jouhevasti eikä sen vuoksi tarvitse hampaitaan kiristellä - kiristellään niitä sitten muiden asioiden vuoksi :) Aina joudutaan tekemään kompromisseja, on sitten kyse uudis- tai remonttikohteesta. Näissä punnitaan eri vaihtoehdot ja pyritään mahdollisimman hyvään lopputulokseen. 

Erään koulutehtävän kalustettu ja väritetty pohjakuva.           
 
 




lauantai 7. marraskuuta 2015

Lyhyesti

Blogini on odottanut kirjoittamista pitkälle toista vuotta. Niin se aika rientää. Paljon olisi ollut asiaa ja tapahtumaa, mutta jostain syystä en saanut tekstiä aikaiseksi. Tunnustetaan heti alkuun, että yksi syy blogin julkaisemattomuuteen löytyy ylhäältä, otsikosta. Edelleenkään en sitä ole saanut keskitettyä, yrityksistä huolimatta. Ehkä se jossain vaiheessa löytää tiensä tuohon keskelle. Hiukan hermoja raastava asia pikkutarkalle perfektionistille. Uuden opettelua tulee bloggaaminen muutenkin olemaan. Tekstejä syntyy, kun siihen on asiaa ja aihetta.

Esittelyssä on aiheita, joista blogissani mahdollisesti tulee asiaa - enemmän tai vähemmän. Sisustaminen ykkösjuttuna, koska se on intohimoni ja sen kanssa tekemisissä jollain tasolla jatkuvasti. Varmasti sivuutetaan arkielämää kahden neitokaisen kanssa ja muustakin, joka tuntuu kirjoittamisen arvoiselta.

Lyhyesti itsestäni. Todellakin pian kolmekymppinen - juurihan sitä oli viisitoista vuotias teini, joka luuli tietävänsä kaikesta kaiken. Niin just, elämä opettaa ja ikä tuo varmuutta. "Nuoresta" iästä huolimatta matkaan mahtuu jo monenmoista: opiskelua, työelämää, kymmenen vuoden avioliitto, kaksi lasta, talon rakentamista, yrittäjyyttä ja paljon muuta. Joskus tulee ajateltua, että oliko se tässä?

Inka-Maria